Otkriveno 40 olupina na dnu Crnog mora


Međunarodni tim arheologa otkrio je u Crnom moru 40 olupina brodova, od kojih su neki stari više od 1.000 godina, što baca novo svjetlo na srednjovjekovne trgovačke puteve i države.


Brodovi leže u bugarskom pomorju, na dubini od preko 800 metara, a njihovi jarboli, drveni kosturi i drugi dijelovi odlično su očuvani u ledenim dubinama zbog nedostatka zraka.

Tim istraživača je ove jeseni spustio robota koji je uslikao hitisuće fotografija visoke rezolucije olupine jednog od tih brodova. Kompjuter je nakon toga spojio fotografije u jednu detaljnu cjelinu.
Arheolozi su ovo konkretno otkriće smjestili u period između 13. i 14. vijeka. Pretpostavlja se da je ovaj srednjovjekovni brod bio dio venecijanske trgovačke flote koja je često plovila Crnim morem.

Ovo je prvi put da su istraživači pronašli ovakav tip broda, u tako dobro očuvanom stanju.Iznenađuje postojanje komandnog mosta, odakle je kapetan upravljao brodom i posadom koju je činilo oko 20 mornara.

“Nismo mogli vjerovati vlastitim očima”, rekao je Rodrigo Ruiz, jedan od članova ekspedicije i arheolog na Sveučilištu Southampton u Velikoj Britaniji.

Nalaz je samo jedan od preko 40 olupina koje je međunarodni tim pronašao i fotografirao u bugarskom pomorju, što ga čini jednim od najvećih pronalazaka podvodvodne arheologije.

Naučnici su smjestili olupine od vizantijskih brodova iz 9. vijeka, do brodova Osmanskog carstva iz 19. vijeka. Ostaci olupina nalaze se u odličnom stanju, što oslikavaju i fotografije, na kojima se mogu vidjeti netaknuti konopci i drvene skulpture i ukrasi sa brodova.

Podmorska ekspedicija još nije završena, pa arheolozi očekuju još pronalazaka, mahom dobro očuvanih predmeta koje su ovi brodovi prevozili.Međunarodni tim naučnika koji je istražio brojne olupine u Crnom moru, navodi da je nekoliko desetina tisuća izgubljenih brodova u tom moru najvjerovatnije doživjelo sličnu sudbinu i da je očuvano na isti način.


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017