Drvene barke iz radionice Bokovac plovit će Perzijskim zaljevom


Važna vijest stiže iz male obiteljske manufakture drvenih barki iz Bara: plovila sa logom kalafatske radionice “Bokovac“, ojedrena lantinskim jedrom, trebala bi do kraja ljeta iduće godine zaploviti Perzijskim zaljevom. 

   
U svoju flotu tradicionalnih drvenih plovila uvrstit će ih za sada neimenovani kupac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je kontaktirao barske kalafate i naručio tri plovila po uzoru na modificiranu “korčulanku“ (model Viktor).

Riječ je o barci koja je napravljena prije nekoliko godina i predstavlja “flag ship“ obiteljske radionice iz Bara i uz ojedrene “arsenalke“ plijeni pažnju turista i ljubitelja jedrenja u Porto Montenegru, gdje se nalaze na vezu.Upravo je i priča o suradnji sa Emiratima krenula preko Porta koji surađuje sa Bokovcima i gdje je rođena i suradnja sa velikim imenima jedrenja, poput North sailsa, svjetskog lidera u proizvodnji jedara koji je jedrima dopisao liniju barskih barki.


“Za nas je ova suradnja i izrada barki višestruko značajna, prvo, riječ je o priznanju za obiteljsku tradiciju koju je utemeljio moj otac Pero još 1965. godine; potvrda kvalitete a ujedno, cijenim da će ovo biti velika promocija ne samo za naš brend, već i Crnu Goru”, rekao je Nenad Bokovac.

Prema njegovim riječima, u radionici se već naziru kosturi tri plovila koja će imati dimenzije 5,20, 6,20 i 8,6 metara.“Barke će u kompletu biti izrađene od domaćih sirovina, drveta iz ovog podneblja, našim umijećem i radom uz korištenje tradicionalne tehnike i alata i predstavljat će domaći, crnogorski brend”.

Bokovac ističe da posebnu težinu ima činjenica što narudžba stiže iz UAE, zemlje sa dugom pomorskom tradicijom i tradicijom izrade barki.
“Ne treba zaboraviti da je lantina, u stvari, latinsko-arapsko jedro, koje je iz arapskog svijeta preko Mlečana prenijeto u Europu gdje je postalo neizostavan dio mediteranskog nasljeđa. Na ovaj način se simbolički veže podneblje gdje je nastao tip jedra koje duže od milenija dokazuje svoju efikasnost, plijeni elegancijom i ljepotom i neizostavan je dio primorskog miljea čitavog Sredozemlja, ali i arapskog svijeta”, kaže Bokovac.

Suradnja sa North sailsom biti će nastavljena i kroz ovaj izvozni projekt. Barke koje rade za kupca iz UAE biti će ojedrene jedrima tog brenda.


“U planu je da barke, pored jedara, imaju i unutrašnji motor, a kupac je inzistirao na čuvenom Yanmaru. Bit će to prilika, vjerujem, da kroz suradnju koju planiramo sa domaćim uvoznikom ovog motora, firmom Navar iz Tivta, zaokružimo priču”, kaže Bokovac.

Prema riječima Lale Bokovac, koja je uobitelji bila preokupirana brendiranjem radionice, i taj posao je završen, dobijen je certifikat i zaštićeni proizvodi radionice utemeljene prije više od pola vijeka. “Svi znamo da je geneza male brodogradnje na Jadranu vezana za Korčulu, odakle je sve krenulo i povezalo sve linije istočno-jadranske obale. Razne varijacije i modifikacije i dopunjavanje tog maritimnog nasljeđa se dopisuju i u Crnoj Gori.

Modificirane barke tipa ,,korčulanka“ i ,,arsenalka“ izrađuju se od domaćih sirovina, kompletan proizvodni proces se odvija u našoj radionici, uz korištenje nekih posebnih postupaka, kao što je tajna komponenta u lakiranju koja čuva izgled i maritimna svojstva naših plovila”, rekla Lala Bokovac.

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017