Nakon više od 3 godine zaplovio najvrijedniji brod Mornarice VCG: "Jadran" izašao na more


Više od tri godine nakon što je ušao u generalni remont u Jadranskom brodogradilištu Bijela, najvrijedniji brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak "Jadran" napokon je ponovno izašao na more. 

   
Naime, "Jadran" pod komandom kapetana  Gorana Pajovića, u četvrtak je odradio prvu probnu vožnju u kojoj je testiran novi pogonski kompleks 83 godine starog motornog jedrenjaka.T
okom višesatne vožnje po zaljevu Boke, sve je funkcioniralo besprijekorno – počevši od novog glavnog pogonskog motora "Caterpillar" snage 650 konja, preko novog sistema redukcije i propelera, do novih pomoćnih motora i novougrađene centralne kontrolne sobe pogonskog kompleksa.

"Jadran" se nakon probe, vratio u Bijelu gdje će u narednih mjesec dana biti obavljeno završno dokovanje broda, nakon čega se stari jedrenjak vraća u svoju matičnu luku Tivat.

"U Tivtu ćemo tokom narednih mjesec završiti sve preostale sitnice na brodu, obaviti još nekoliko probnih vožnji i obučavati posadu za korištenje novougrađene opreme i sredstava. Očekujemo da školski brod „Jadran“ opet u punoj funkciji bude najkasnije do kraja trećeg kvartala naredne godine kada će brod početi sa obavljenjem svojih redovnih zadataka", kazao je izvor iz Mornarice VCG.

Tokom generalnog remonta koji je u Bijeloj započet još u srpnju 2013, "Jadran" je doslovno rastavljen do golog trupa i detaljno obnovljen.Uz ugradnju novog pogonskog i pomoćnih motora, brod je dobio novu glavnu elektro-razvodnu ploču sa elektro-instalacijama, nove instalacije morske i slatke vode, centralni klimatizacijski sistem, moderno opremljenu kuhinju, obnovljene sanitarne čvorove i novi namještaj u mornarskim prostorijama, dio nove navigacijske i opreme za spašavanje, popravljena je drvena obloga glavne palube a ugrađeni su i novi drveni elementi jedrenjaka.

Prvobitno je remont vrijedan oko 1,7 miliona eura trebalo da bude završen do ljeta 2014.To se međutim, nije desilo, prvenstveno zbog problema u Jadranskom brodogradilištu u kome je u međuvremenu pokrenut stečajni postupak, ali i zbog širenja obujma posla na "Jadranu", što je podrazumijevalo da se u hodu mijenjaju i projektna rješenja i obavljaju tehničko-tehnološka prilagođavanja.

Daleko najveći dio tereta oko remonta "Jadrana" podnijela je sama 32-člana posada broda koja je u veoma teškim uvjetima, vrijedno i sa ljubavlju radila na starom jedrenjaku koga oni doživljavaju svojim drugim domom.
Ogroman doprinos uspješnom završetku kompliciranih radova, dala je i Mornarica VCG na čelu sa komandantom, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem koji je i sam osobno često obilazio "Jadran" u Bijeloj i nadgledao radove.

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017