Oplovljavanje Boke Kotorske jedrlicom “Bavižela”


U zaljevu Boke za subotu je najavljen zanimljiv kulturološko-pomorski performance. Organizira ga Knjižara "So" iz Herceg Novog i njen vlasnik, pisac i knjižar Nikola Malović.

Zvuči zanimljivo, ali nitko, da se zna, nije oplovio vijugave konture Boke Kotorske do 2011., kada su Vlatko Ignatoski i Miro Marušić, članovi ekipe „Obala naših unuka", u sklopu istoimenog međunarodnog projekta, snimili liniju Boke Kotorske i Crnogorskog primorja u HD tehnologiji.

Ideolog „Bokeljske ekspedicije 2016" Nikola Malović, najavljuje da četveročlana posada planira prvi put oploviti Boku bez izlaska na kopno. Naslov glasi: „Oplovljavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Boke Kotorske prije njihovog uništenja neznanjem i novcem".

Uz Malovića, članovi posade jedrilice „Bavižela", nazvane po pitomom peraškom vjetru, bit će kapetan Zlatan Zlatković, jedriličar, i svjetski putnik s preko milijun kilometara u kotačima (Beograd); Milan Todorović, izdavač, čovjek koji je na jedrenjaku preplovio Pacifik (Beograd) i Siniša Luković, novinar i publicista, najbolji poznavalac prugasto plave povijesti jedinog fjorda na Mediteranu.

Članovi „Bokeljske ekspedicije 2016" bit će uniformirani u mornarske majice. Hranit će se ribom iz konzerve, kruhom  i voćem. Oficijalno piće bit će voda i pola čaša vina.

Plovidba će biti isključivo na vjetar, a ukoliko vjetra izostane na pojedinim dionicama – i na vesla. Jedrilica „Bavižela" isplovit će iz herceg novske luke Škver u subotu, 27. kolovoza 2016., rano ujutro.

Ruta će biti niz kurenat, tj. morsku struju, Mamula – Arza, pa duž obale prema Rosama, Tivtu, Kotoru, Perastu, Risnu, Herceg Novom, do Prevlake, ponovo Mamule i natrag u Herceg Novi, gdje će se opisati povijesni puni krug. Planirano vrijeme putovanja, u zavisnosti od vjetra, bit će 15 – 20 sati.

Tko god sa obale bude mahao prugasto plavim članovima „Bokeljske ekspedicije 2016", bit će mu odmahnuto s jedrilice „Bavižela".

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017