Problem otpada u Tivtu i Bijeloj još nije riješen


Iako pojedine strane tvrtke nude tehnološki i ekonomski vrlo interesantna i efikasna rješenja problema s preostalim upotrijebljenim gritom od pjeskarenja brodova u Bijeloj i Tivtu, država još nije praktično krenula u rješavanje tog problema na terenu.

Na prostoru Jadranskog brodogradilišta u stečaju, prema podacima koje je priopćila Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) postoji 40.209 kubika upotrijebljenog grita koji se smatra industrijskim otpadom.

Vlada je 10. listopada 2014. godine potpisala ugovor o kreditu sa Svjetskom bankom za projekt "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje" (IWMCP), čiji je jedan od segmenata i rješavanje problema grita.

Činjenicu da u Tivtu, na prostoru elitne marine i nautičkog centra Porto Montenegro i dalje stoji zapakirano 3.500 kubika grita i 2.590 tona zemlje pomiješane s gritom, a da iz podmorja te marine nije uklonjeno najmanje još 8.330 kubika s gritom i teškim metalima zagađenog sedimenta na morskom dnu, nitko više ni ne spominje, iako je obećana remedijacija te lokacije bila jedna od "velikih prednosti" zbog koje je Vlada 2006. nekadašnje tivatsko vojno brodogradilište Arsenal prodala kanadskom milijarderu Peteru Munku.

On je u svibnju ove godine Porto Montenegro preprodao državnom investicijskom fondu Dubaija ICD, ali problem nije riješio.

Na pitanje što se do sada učinilo jer je projekt IWMCP počeo prije skoro dvije godine, iz EPA su "Vijestima" kazali da je "polazeći od kompleksnosti mjera koje proizlaze iz specifičnosti zagađenja na lokaciji brodogradilišta, bilo posebno važno pripremne aktivnosti provesti na način koji osigurava optimalna rješenja za životnu sredinu kao i socioekonomske parametre." 

U natječaju stoji da bi konzultant svoj posao trebao početi u listopadu ove i završiti ga u studenom 2018. godine. Ističu da je u tijeku i izrada "procjene utjecaja na životnu sredinu i društvo (ESIA), shodno procedurama Svjetske banke", te da u konačnom očekuju da bi natječaj za izbor izvođača radova na sanaciji deponije grita u Bijeloj, mogao biti raspisan "krajem ovog mjeseca."


Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017