Najluksuzniji brod na svijetu ˝Seven Seas Explorer˝ na prvom putovanju stigao u Boku


Potpuno novi ultraluksuzni kruzer „Seven Seas Explorer" kompanije „Regent Cruises" uplovio je u subotu u luku Kotor na svom prvom komercijalnom putovanju.


Sama po sebi ova informacija ne znači puno jer je crnogorska javnost već navikla da brojne strane kruzing kompanije Boku i Kotor neizostavno uvrštavaju u itinerer prvih putovanja svojih novih brodova, ali je dolazak „Seven Seas Explorera" ipak poseban jer se radi o trenutno, bez konkurencije, najluksuznijem kruzeru koji plovi svjetskim morima.

Ovaj ne posebno veliki brod od 55.200 tona, dugačak 223 i širok 36 metara može ukrcati maksimalno 750 putnika u svojih 369 otmjenih i luksuznih apartmana od kojih svaki ima vlastiti balkon. Preko 450 milijuna eura vrijedan kruzer izgrađen je u brodogradilištu talijanske kompanije „Fincantieri" u Sestri Ponenteu blizu Genove gdje je 1. srpnja predan svom vlasniku. Kompanija „Regent" „krunski dragulj" u svojoj floti koju čine 4 kruzera, krstila je na impresivnoj ceremoniji 13. srpnja u Monte Carlu, gdje je kuma „Seven Seas Exploreru", bila princeza Charlene od Monaka, a pjevao je čuveni talijanski tenor Andrea Boccelli.

Na poznatu kumu broda, podsjeća portret princeze Charlene, supruge princa Alberta, a koji goste dočekuje u prijemnom lobiju–atriju „Seven Seas Explorera" što se prostire kroz visinu nekoliko paluba u centralnom dijelu broda. Na toj slici, jednoj od sigurno manje vrijednih u impresivnoj umjetničkoj kolekciji od preko 2.200 slika, skulptura, kolaža, instalacija u prostoru, tapiserija i ostalog što krasi unutrašnje prostorije „Seven Seas Explorera", princeza Charlene prikazana je u vodi, što je omage njenoj prošlosti članice olimpijskog plivačkog tima Južnoafričke Republike na Olimpijadi u Sydneyju 2000. Među ostalim umjetninama na plemenitom drvetom, mramorom, granitom i sličnim materijalima obloženim zidovima unutrašnjosti ove svojevrsne ploveće palače, „vise" i čak tri Picassa, nekoliko Chagala i tko zna koliko još djela poznatih svjetskih slikara. Posebnost „Seven Seas Explorera" je njegovo osvjetljenje koje čini preko 5 tisuća lustera i svjetiljki od kojih većina predstavljaju posebna mala umjetnička djela najfinijeg talijanskog dizajna. Brod ima pet restorana, nekoliko salona, biblioteku s podom presvučenim kožom, dva bazena, jacuzzije, ogroman spa i wellnes centar kojeg „potpisuje" čuveni „Canyon Ranch SpaClub", sportski centar, veliki multifunkcionalni teatar, nekoliko prestižnih butika sa skupom markiranom robom, vinariju, kasino...

Svaki od restorana tematski i dizajnerski drugačiji je od prethodnog a svi koriste specijalno dizajnirani namještaj i skupo posuđe od plemenitog porculana, često sa zlatnim dekoracijama. Neki od tanjura koje ćete zateći na stolovima restorana na "Seven Seas Exploreru" koštaju i po 450 dolara po komadu, a dizajnirala ih je čuvena talijanska kuća "Versace".

Na ulazu u azijski restoran je posebna atrakcija – velika brončana skulptura inspirirana drevnim tibetanskim molitvenim točkom. Paluba je morala biti posebno ojačana da nosi ovu nekoliko metara visoku i više tona tešku skulpturu od bronce koju čine brojni manji i bogato izgravirani metalni valjci. Glavni restoran "Chatreus" karakterizira prema prozorima orijentirani zid ručno napravljen od pozlaćenih ornamenata u obliku listova, svaki s posebno inkorporiranim komadima kristala, a koji zajedno sa svjetlošću, daju efekt kao da sjedite i večerate pod samim zalazećim suncem.

U najluksuznijoj kabini broda, Regent Suit apartmanu od 360 kvadrata, naći ćete ručno napravljeni krevet vrijedan 112 tisuća funti, a čiji je madrac napunjen konjskom dlakom za tu svrhu posebno uzgajanih grla, veoma rijetki "Steinnway Arabesque" klavir, te privatni balkon koji okružuje čitavu širinu pramčanog dijela nadgrađa broda. Putnici u ovom apartmanu mogu računati i na vlastiti mini wellness i spa centar iz kojeg se pruža predivan pogled na more oko broda, vlastitog batlera i usluge luksuzne limuzine u svakoj luci u koju pristane "Seven Seas Explorer".
Impresivan novi brod, nešto najluksuznije što trenutno plovi more u svjetskoj kruzing industriji i što bez pogovora opravdava svoju reputaciju jedinog kruzera na svijetu kategorije sedam zvjezdica u subotu je u Crnoj Gori, imala priliku da obiđe i ekipa "Vijesti". Na brodu su bili i predstavnici pomorskih i graničnih vlasti Crne Gore, kao i predstavnici menadžmenta poduzeća "Luka Kotor" koji su po tradiciji kada su u pitanju prvi dolasci broda u Kotor, sa zapovjednikom "Seven Seas Explorera", kapetanom Stanislasom Mercierom De Lacombeom, razmijenili prigodne poklone i poželjeli dobrodošlicu novom brodu i njegovoj posadi.

Činjenica da je na brodu samo 750 putnika i da o svakoj njihovoj potrebi brine čak 650 članova posade, taj omjer od skoro 1:1, "Seven Seas Exoplorer" stavlja na izuzetno visoku ljestvicu, nedostižnu drugim kruzing kompanijama gdje je ovaj odnos najčešće 1:3 u korist broja putnika. Posada koju line pripadnici čak 45 nacija iz cijelog svijeta, izuzetno je ljubazna, diskretna i primjenjuje posebnu "Regentovu" poslovnu filozofiju odnosa prema gostu nazvanu "The Tao of Regent" u kojoj posada doslovno predviđa unaprijed svaku vašu želju i potrebu i prije nego što je vi sami spoznate. Zato ne čudi i visoka cijena putovanja na ovom brodu gdje sedmodnevno krstarenje valja platiti od minimalnih 9 tisuća do maksimalnih 42 tisuće eura po osobi, po sustavu all inclusive.

"Velika je čast ali istovremeno i ogromna odgovornost, biti zapovjednik broda koji važi za najluksuzniji na svijetu. Ne samo što morate brinuti o svim aspektima plovidbe, sigurnosti i vođenja broda po moru, već i o komforu, uslugama i zadovoljstvu naših putnika koji od ovakvog broda, s pravom puno očekuju. To sve zahtijeva puno rada i truda cijele posade, ali mi smo na to ponosni"- kazao nam je zapovjednik "Seven Seas Explorera, kapetan De Lacombe. On je već dosta puta dolazio u Kotor a kaže da ga ovaj dolazak posebno raduje jer su s njim njegova supruga koja je rodom iz Knina u Hrvatskoj i kćeri kojima će boravak u Boki biti dobra prilika da u kontaktu s mjesnim stanovništvom, vježbaju svoj materinji jezik.

"Dolazak u Kotor i Boku jedna je od najljepših točaka ovog našeg inauguralnog putovanja u kome zapravo našim putnicima i svjetskoj javnosti predstavljamo ovaj brod. Sam ulazak u zaljev koji se poput norveškog fjorda zavlači daleko unutar kopna i kasnije pri isplovljenju, prolazak pored Perasta i ototka i crkve Gospa od Škrpjela koja često zvonima pozdravlja brod, je zaista jedinstveno iskustvo i oduševljava naše putnike"- zaključio je kapetan De Lacombe.

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017