Najluksuzniji brod na svijetu ˝Seven Seas Explorer˝ na prvom putovanju stigao u Boku


Potpuno novi ultraluksuzni kruzer „Seven Seas Explorer" kompanije „Regent Cruises" uplovio je u subotu u luku Kotor na svom prvom komercijalnom putovanju.


Sama po sebi ova informacija ne znači puno jer je crnogorska javnost već navikla da brojne strane kruzing kompanije Boku i Kotor neizostavno uvrštavaju u itinerer prvih putovanja svojih novih brodova, ali je dolazak „Seven Seas Explorera" ipak poseban jer se radi o trenutno, bez konkurencije, najluksuznijem kruzeru koji plovi svjetskim morima.

Ovaj ne posebno veliki brod od 55.200 tona, dugačak 223 i širok 36 metara može ukrcati maksimalno 750 putnika u svojih 369 otmjenih i luksuznih apartmana od kojih svaki ima vlastiti balkon. Preko 450 milijuna eura vrijedan kruzer izgrađen je u brodogradilištu talijanske kompanije „Fincantieri" u Sestri Ponenteu blizu Genove gdje je 1. srpnja predan svom vlasniku. Kompanija „Regent" „krunski dragulj" u svojoj floti koju čine 4 kruzera, krstila je na impresivnoj ceremoniji 13. srpnja u Monte Carlu, gdje je kuma „Seven Seas Exploreru", bila princeza Charlene od Monaka, a pjevao je čuveni talijanski tenor Andrea Boccelli.

Na poznatu kumu broda, podsjeća portret princeze Charlene, supruge princa Alberta, a koji goste dočekuje u prijemnom lobiju–atriju „Seven Seas Explorera" što se prostire kroz visinu nekoliko paluba u centralnom dijelu broda. Na toj slici, jednoj od sigurno manje vrijednih u impresivnoj umjetničkoj kolekciji od preko 2.200 slika, skulptura, kolaža, instalacija u prostoru, tapiserija i ostalog što krasi unutrašnje prostorije „Seven Seas Explorera", princeza Charlene prikazana je u vodi, što je omage njenoj prošlosti članice olimpijskog plivačkog tima Južnoafričke Republike na Olimpijadi u Sydneyju 2000. Među ostalim umjetninama na plemenitom drvetom, mramorom, granitom i sličnim materijalima obloženim zidovima unutrašnjosti ove svojevrsne ploveće palače, „vise" i čak tri Picassa, nekoliko Chagala i tko zna koliko još djela poznatih svjetskih slikara. Posebnost „Seven Seas Explorera" je njegovo osvjetljenje koje čini preko 5 tisuća lustera i svjetiljki od kojih većina predstavljaju posebna mala umjetnička djela najfinijeg talijanskog dizajna. Brod ima pet restorana, nekoliko salona, biblioteku s podom presvučenim kožom, dva bazena, jacuzzije, ogroman spa i wellnes centar kojeg „potpisuje" čuveni „Canyon Ranch SpaClub", sportski centar, veliki multifunkcionalni teatar, nekoliko prestižnih butika sa skupom markiranom robom, vinariju, kasino...

Svaki od restorana tematski i dizajnerski drugačiji je od prethodnog a svi koriste specijalno dizajnirani namještaj i skupo posuđe od plemenitog porculana, često sa zlatnim dekoracijama. Neki od tanjura koje ćete zateći na stolovima restorana na "Seven Seas Exploreru" koštaju i po 450 dolara po komadu, a dizajnirala ih je čuvena talijanska kuća "Versace".

Na ulazu u azijski restoran je posebna atrakcija – velika brončana skulptura inspirirana drevnim tibetanskim molitvenim točkom. Paluba je morala biti posebno ojačana da nosi ovu nekoliko metara visoku i više tona tešku skulpturu od bronce koju čine brojni manji i bogato izgravirani metalni valjci. Glavni restoran "Chatreus" karakterizira prema prozorima orijentirani zid ručno napravljen od pozlaćenih ornamenata u obliku listova, svaki s posebno inkorporiranim komadima kristala, a koji zajedno sa svjetlošću, daju efekt kao da sjedite i večerate pod samim zalazećim suncem.

U najluksuznijoj kabini broda, Regent Suit apartmanu od 360 kvadrata, naći ćete ručno napravljeni krevet vrijedan 112 tisuća funti, a čiji je madrac napunjen konjskom dlakom za tu svrhu posebno uzgajanih grla, veoma rijetki "Steinnway Arabesque" klavir, te privatni balkon koji okružuje čitavu širinu pramčanog dijela nadgrađa broda. Putnici u ovom apartmanu mogu računati i na vlastiti mini wellness i spa centar iz kojeg se pruža predivan pogled na more oko broda, vlastitog batlera i usluge luksuzne limuzine u svakoj luci u koju pristane "Seven Seas Explorer".
Impresivan novi brod, nešto najluksuznije što trenutno plovi more u svjetskoj kruzing industriji i što bez pogovora opravdava svoju reputaciju jedinog kruzera na svijetu kategorije sedam zvjezdica u subotu je u Crnoj Gori, imala priliku da obiđe i ekipa "Vijesti". Na brodu su bili i predstavnici pomorskih i graničnih vlasti Crne Gore, kao i predstavnici menadžmenta poduzeća "Luka Kotor" koji su po tradiciji kada su u pitanju prvi dolasci broda u Kotor, sa zapovjednikom "Seven Seas Explorera", kapetanom Stanislasom Mercierom De Lacombeom, razmijenili prigodne poklone i poželjeli dobrodošlicu novom brodu i njegovoj posadi.

Činjenica da je na brodu samo 750 putnika i da o svakoj njihovoj potrebi brine čak 650 članova posade, taj omjer od skoro 1:1, "Seven Seas Exoplorer" stavlja na izuzetno visoku ljestvicu, nedostižnu drugim kruzing kompanijama gdje je ovaj odnos najčešće 1:3 u korist broja putnika. Posada koju line pripadnici čak 45 nacija iz cijelog svijeta, izuzetno je ljubazna, diskretna i primjenjuje posebnu "Regentovu" poslovnu filozofiju odnosa prema gostu nazvanu "The Tao of Regent" u kojoj posada doslovno predviđa unaprijed svaku vašu želju i potrebu i prije nego što je vi sami spoznate. Zato ne čudi i visoka cijena putovanja na ovom brodu gdje sedmodnevno krstarenje valja platiti od minimalnih 9 tisuća do maksimalnih 42 tisuće eura po osobi, po sustavu all inclusive.

"Velika je čast ali istovremeno i ogromna odgovornost, biti zapovjednik broda koji važi za najluksuzniji na svijetu. Ne samo što morate brinuti o svim aspektima plovidbe, sigurnosti i vođenja broda po moru, već i o komforu, uslugama i zadovoljstvu naših putnika koji od ovakvog broda, s pravom puno očekuju. To sve zahtijeva puno rada i truda cijele posade, ali mi smo na to ponosni"- kazao nam je zapovjednik "Seven Seas Explorera, kapetan De Lacombe. On je već dosta puta dolazio u Kotor a kaže da ga ovaj dolazak posebno raduje jer su s njim njegova supruga koja je rodom iz Knina u Hrvatskoj i kćeri kojima će boravak u Boki biti dobra prilika da u kontaktu s mjesnim stanovništvom, vježbaju svoj materinji jezik.

"Dolazak u Kotor i Boku jedna je od najljepših točaka ovog našeg inauguralnog putovanja u kome zapravo našim putnicima i svjetskoj javnosti predstavljamo ovaj brod. Sam ulazak u zaljev koji se poput norveškog fjorda zavlači daleko unutar kopna i kasnije pri isplovljenju, prolazak pored Perasta i ototka i crkve Gospa od Škrpjela koja često zvonima pozdravlja brod, je zaista jedinstveno iskustvo i oduševljava naše putnike"- zaključio je kapetan De Lacombe.

Recent Nautical News Entries

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017

2016.godina rekordna za luku Kotor

Prošle godine su u luku Kotor uplovila 482 broda

January.18.2017