Porto Montenegro destinacija za jahting industriju


Porto Montenegro će svoja vrata otvoriti po drugi put idućeg rujna. Tim povodom s predsjednicom MYBA-a, Fionom Maureso, kako bi saznali više o drugom izdanju i zašto bi ova godina mogla biti značajnija od prethodne, razgovarao je Ben Roberts, 


Format MYBA Pop-Up Show-a u Porto Montenegru je usmjeren je k osiguravanju informacione platforme za brokere uz pomoć koje će povećati svoje znanje o najaktualnijim mjestima za krstarenje i jahtama koje u njima krstare.

Tri najvažnija razloga zašto se brokeri iz čitavog svijeta pripremaju za dolazak u Porto Montenegro 2. rujna - prošlogodišnja izložba, koja je bila veoma uspješna, marina koja sliči na Poro Cervo i lokacija koja ima bescarinsko gorivo.

"Prošlogodišnja izložba je bila veoma uspješna sa 29 jahti, 30 brokera i 50 agenata i bila je odlično posjećena", kazala je Fiona Meureso naglasivši da su brokeri otišli s pozitivnim utiscima i potakli su druge da posjete regiju, „zato očekujem da MYBA Pop-Up Show bude uspješniji ove godine."

Prethodni Pop UP show je dozvolio brokerima za čarter i prodaju da diskutiraju o lokalnim zakonima vezanim za poslovanje u području jahti i još važnije da sagledaju zašto popularnost mjesta za krstarenje u ovoj regiji raste velikom brzinom.

"U pitanju je prodajna i čarter izložba", objašnjava Maureso. "Odlična je prilika da se vidi destinacija koja nije viđena ranije. Zadržat ćemo isti format. Neformalnog karaktera je, nema izlagača, na primjer. Više je po principu, samo brodovi i brokeri."

Dva mjeseca do početka izložbe, već su registrirani jaki klijenti iz industrije kao što su Fraser, Burgess, Ocean Independence, Northrop & Johnson, Camper & Nicholson, Y.CO, IYC, OC Yachts and Blue Water.

"Marina je predivna," rekla je Maureso. "Sliči na Poro Cervo, u smislu da je izgrađena namjenski, da ima odlična postrojenja, kao i luksuzna odmarališta. Upravo su završili veliko pristanište, imaju jacht klub, restorane i barove, šoping centre, hotel od 5 zvjezdica." 

Za samo 10 godina Porto Montenegro se afirmirao kao primarna destinacija za jahting zajednicu, i dobio je nagradu za najbolju marinu u 2015., sa novom nominacijom u 2016.

"Nitko nam prije nije dao priliku da istražujemo Crnu Goru i Hrvatsku ranije", kazala je Maureso. "Crna Gora je sve više popularna među klijentima i vlasnicima, djelomično zbog toga što Crna Gora nudi povoljne porezne uvjete, a gorivo je oslobođeno carine. Ostatak Europe se suočava s fiskalnim tegobama, a Crna Gora je izvan EU, pa ima dosta koristi. 

"Imamo bescarinsko gorivo, koje je oko 45% jeftinije nego u Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj ili Francuskoj," kazao je Billy Canellas, PMYC generalni menedžer. "Također nema poreza na čartere, što je velika stvar u vezi superjathti. Izvan smo EU; locirani u Europi, ali izvan EU, a također mjesta za krstarenje, od kojih su neka pod zaštitom UNESCO-a, su zadivljujuća."

"Posljednjeg dana prošlogodišnje izložbe, brokeri su povedeni na izlet Bokom Kotorskom, da razgledaju prostor", dodala je Maureso ističući da su se na taj način iz prve ruke mogli upoznati s onim što će klijenti vidjeti i s čim će se susretati."

"Brokeri su to zahtijevali", zaključio je Cannelas. "Veliki je broj superjahti u ovoj regiji, također mnoge značajne tvrtke operiraju ovdje, pa ima mnogo smisla, održati izložbu jahti tamo gdje će one biti i upotrebljavane."

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017