Tivat – potonuo brod “Independia”


Rashodovani putnički brod "Indepedia" koji je godinama bio na mrtvom vezu u Bonićima kod Tivta, potonuo je preksinoć iz za sada službeno, još neutvrđenih razloga.

Prema riječima inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željka Lompara, tijekom noći primili su telefonski poziv ljudi koji žive u Boničima, da je nekadašnja jahta dužine 49,5 metara, počela primati vodu i polako tonuti. Usprkos naporima da se pumpama savlada prodor vode u truli drveni trup "Independie", brod je jučer ipak potonuo i kobilicom "sjeo" u mulj u plitkom moru uvale Bonići. Iznad morske površine ostala je samo glavna paluba i dio njenog već poodavno srušenog nadgrađa.

Ekipa Mornarice Vojske Crne Gore Uprave pomorske sigurnosti odmah su olupinu okružile plutajućom branom, kako se iz nje eventualno ne bi prosipali ostaci nafte i ulja. U poplavljenoj unutrašnjosti broda upotrijebljeni su i posebni kemijski disperzanti koji su "razbili" manje masne mrlje koje su se pojavile iz strojarnice "Independie". Na lice mjesta dopremljena je i barža koja je opremljena pumpama za eventualno sakupljanje razlivene nafte i ulja, ali iz olupine već jučer ujutro više nije bilo primjetnog isticanja štetnih materija u more.

Prema riječima inspektora Lompara, posljednji službeni vlasnik "Independie" bila je tvrtka "Bastion Commerc" iz Kotora, ali je nakon toga brod najmanje još jednom neslužbeno mijenjao vlasnika. 

"Independia" je inače, nekada bila luksuzna jahta koja je plovila pod njemačkom zastavom, a njen bivši njemački vlasnik, njemački pomorac i biznismen Jens Vermter je taj brod prije desetak godina doveo u Crnu Goru i ovdje ga prodao. Kada ga je 2005. kupio "Bastion Komerc",
"Independia" je bila predivno sređena tzv. klasična luksuzna motorna jahta, koju je Vermter napravio detaljno od 1993.-1999. rekonstruirajući rashodovani minolovac njemačke Ratne mornarice M-1068 "Algol", sagrađen 1963. godine. To je bio jedan od ukupno 30 brzih minolovaca klase »Schütze« koje je RM Njemačke sagradila u drugoj polovini pedesetih i prvoj polovini šezdesetih godina prošlog vijeka. Brod dug 49,5 metara, širok 7,2 i sa gazom od 1,8 metara, brzinom od 20 čvorova pokretala su dva dizel motora MTU ukupne snage 2.400 konja. Ubrzo nakon prodaje »Independia« je zapuštena i počela je ubrzano propadati, prvo ležeći na mrtvom vezu u luci Risan, a kasnije godinama u Bonićima gdje su je polako »čerupali« lopovi i gdje je prekjučer dočekala i svoj tužni kraj.

Inače, na sličan način u Boki Kotorskoj je proteklih godina već potonulo nekoliko rashodovanih ili napuštenih brodova, od kojih su olupine većine njih kasnije naknadno uklanjanje u prilično skupim tehničkim operacijama.

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017