Besplatno sidre, zagađuju more i ostavljaju smeće


Problem brojnih nepravilno usidrenih jahti u Tivatskom zaljevu svakodnevno je sve izraženiji jer su mnogi od tih brodova usidreni na sred plovnog puta prema gradskom pristaništu Pine i lučici Kalimanj.Posade nekoliko turističkih i izletničkih brodova koji svakog jutra isplovljavaju sa Pina u izletničke vožnje Bokom sa stotinama putnika, često su prinuđene na poduzimanje nesvakidašnjih manevara i pravu „slalom" vožnju između brojnih stranih jahti koje su usidrene na samo 50-tak metara od pristaništa, a sve dodatno kompliciraju brojni manji brzi čamci-tenderi sa tih jahti koji stalno voze između usidrenih brodova i obale. Stoga je samo pitanje dana kada će doći do nekog manje ili više ozbiljnog incidenta, odnosno sudara na moru.

Danas je u ovom dijelu akvatorija Tivatskog zaljeva bilo usidreno čak 12 jedrilica i velikih motornih jahti, dok nešto dalje prema jugu, uz sjevernu obalu otoka Sveti Marko, na sidru stoji još nekoliko luksuznih velikih stranih jahti. Pritom svi ti brodovi nikome ne plaćaju doslovno ništa za korištenje nelegalnih sidrišta, a većina otpadnih voda sa njih, pogotovo u slučaju manjih jahti, ispušta se direktno u more. 

Nisu rijetki slučajevi da ljudi sa usidrenih jahti pod okriljem mraka u more bacaju i svakakav otpad, pogotovo ostatke hrane, kakve je slučajeve zagađenja u nekoliko navrata u proteklom periodu evidentirala i Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, koja međutim nije mogla da precizno identificira počinitelje.

Lučkoj kapetaniji dodatno „ruke veže" to što koordinate legalnih sidrišta u Tivatskom zaljevu nisu precizno određene i unesene u pomorske karte, pa inspektori mogu samo da povremeno „potjeraju" jahte koje su se usidrile doslovno na sred plovnog puta.

Usidrene jahte od kojih grad Tivat nema nikakve koristi donose i dodatan posao tivatskim komunalcima jer posade tih brodova ujutro ili predvečer u tenderima na obalu iznose gomile smeća. 

Vreće sa otpadom ostavljaju uz kontejnerske stanice Komunalnog poduzeća najbliže gradskoj rivi, pa ispada da bogati jahtaši odlaganje smeća sa broda koje se dodatno naplaćuje u svakoj marini, na divljim sidrištima u Tivatskom zaljevu, dobivaju besplatno, jer ga „pokriva" Općina Tivat koja Komunalnom plaća pražnjenje kontejnera na javnim gradskim površinama.

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017