Morska kornjača zalutala među jahte u Porto Montenegru


Među nekoliko stotina jahti u akvatoriju marine Porto Montenegro, jučer se zatekao i jedan neuobičajeni posjetitelj – velika morska kornjača koja je spokojno plivala u moru između gatova najelitnije marine na Jadranu.

Kornjaču je fotografirao jedan ruski turist i oduševljen, odmah to objavio preko Facebooka, čudeći se da se u Crnoj Gori mogu sresti ta morska bića.

Morske kornjače redovno se mogu sresti duž crnogorske obale otvorenog mora, dok u zaljev Boke zalaze tek povremeno. Najčešće se, prema riječima direktora Instituta za biologiju mora dr. Mirka Đurovića, radi o vrsti glavata kornjača kakva je i ona jučer viđena u Porto Montenegru, dok je lani u zaljevu Boke Kotorske evidentirano i prisustvo primjerka zelene kornjače.

„Nalazak zelene kornjače u Boki koju smo čak i označili, do sada je najsjeverniji nalaz te vrste u Jadranu, što je još jedna potvrda činjenice da se prosječna temperatura morske vode kod nas postepeno ali stalno povećava, a s takvim promjenama životnih uvjeta u Jadran sve češće dolaze i razne životinjske vrste inače karakteristične pretežno za topla, tropska i suptropska mora"- kazao nam je Đurović. 

Morske kornjače inače, migratorne su životinje koje najveći dio vremena provode na otvorenom moru i dalje od obale. Na kopno i to isključivo na pjeskovitu, položenu i po pravilu pustu obalu, ženke izlaze samo radi polaganja jaja. Riječ je o ugroženoj i zaštićenoj životinjskoj vrsti, a prisustvo morskih kornjača u akvatoriju najveće crnogorske marine, u menadžmentu Porto Montenegra doživjeli su kao još jednu potvrdu činjenice da se stanje morskog ekosustava u tom dijelu Tivatskog zaljeva značajno popravilo u proteklih nekoliko godina.

Budući da je proteklih nekoliko godina u Boki od udara brzih glisera, dok su se odmarale ili izlazile disati na morsku površinu, stradalo nekoliko morskih kornjača, iz marine Porto Montenegro dodatno su jučer skrenuli pažnju svojim klijentima-jahtašima da budu pažljivi prilikom manevriranja svojim plovilima u marini gdje je zabilježeno prisustvo tih lijepih i zaštićenih morskih životinja.

Recent Nautical News Entries

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017

2016.godina rekordna za luku Kotor

Prošle godine su u luku Kotor uplovila 482 broda

January.18.2017