Morska kornjača zalutala među jahte u Porto Montenegru


Među nekoliko stotina jahti u akvatoriju marine Porto Montenegro, jučer se zatekao i jedan neuobičajeni posjetitelj – velika morska kornjača koja je spokojno plivala u moru između gatova najelitnije marine na Jadranu.

Kornjaču je fotografirao jedan ruski turist i oduševljen, odmah to objavio preko Facebooka, čudeći se da se u Crnoj Gori mogu sresti ta morska bića.

Morske kornjače redovno se mogu sresti duž crnogorske obale otvorenog mora, dok u zaljev Boke zalaze tek povremeno. Najčešće se, prema riječima direktora Instituta za biologiju mora dr. Mirka Đurovića, radi o vrsti glavata kornjača kakva je i ona jučer viđena u Porto Montenegru, dok je lani u zaljevu Boke Kotorske evidentirano i prisustvo primjerka zelene kornjače.

„Nalazak zelene kornjače u Boki koju smo čak i označili, do sada je najsjeverniji nalaz te vrste u Jadranu, što je još jedna potvrda činjenice da se prosječna temperatura morske vode kod nas postepeno ali stalno povećava, a s takvim promjenama životnih uvjeta u Jadran sve češće dolaze i razne životinjske vrste inače karakteristične pretežno za topla, tropska i suptropska mora"- kazao nam je Đurović. 

Morske kornjače inače, migratorne su životinje koje najveći dio vremena provode na otvorenom moru i dalje od obale. Na kopno i to isključivo na pjeskovitu, položenu i po pravilu pustu obalu, ženke izlaze samo radi polaganja jaja. Riječ je o ugroženoj i zaštićenoj životinjskoj vrsti, a prisustvo morskih kornjača u akvatoriju najveće crnogorske marine, u menadžmentu Porto Montenegra doživjeli su kao još jednu potvrdu činjenice da se stanje morskog ekosustava u tom dijelu Tivatskog zaljeva značajno popravilo u proteklih nekoliko godina.

Budući da je proteklih nekoliko godina u Boki od udara brzih glisera, dok su se odmarale ili izlazile disati na morsku površinu, stradalo nekoliko morskih kornjača, iz marine Porto Montenegro dodatno su jučer skrenuli pažnju svojim klijentima-jahtašima da budu pažljivi prilikom manevriranja svojim plovilima u marini gdje je zabilježeno prisustvo tih lijepih i zaštićenih morskih životinja.

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017