Crna Gora na 53. kongresu podmorničkih veterana svijeta


Četveročlana delegacija Udruženja građana „Podmorničar" iz Tivta otputovala je za Pulu gdje danas počinje 53. Kongres podmorničkih veterana svijeta. Na čelu delegacije našeg udruženja koje okuplja bivše jugoslavenske podmorničare u Crnoj Gori, je kapetan bojnog broda u mirovini Rajko Bulatović, posljednji komandant 88.Flotile podmornica RM VJ.

Četverodnevni skup u Puli, okupit će preko 180 podmorničkih veterana iz 21 države s pet kontinenata svijeta. Među sudionicima su i neke od legendi svjetskog podmorničarstva, poput kapetana bojnog broda u mirovini Igora Kurdina, predsjednika Udruženja podmorničara Rusije iz Sankt Petersburga. Kurdin je 1986. bio zamjenik zapovjednika na sovjetskoj nuklearnoj balističkoj podmornici K-219 koja je u listopadu 1986., nakon požara i eksplozije, potonula u Atlantiku u blizini Bahama dok je bila na redovnoj patroli, noseći 15 balističkih raketa s nuklearnim bojevim glavama, usmjerenih u ciljeve u SAD. Ruski podmorničar kasnije je o ovom incidentu u kome je poginulo 6 njegovih kolega, jednom od najvećih tijekom Hladnog rata, kao koautor, napisao knjigu „U neprijateljskim vodama", po kojoj je 1997. snimljen istoimeni akcijski film s holivudskim zvijezdama Martinom Sheenom, Rutgerom Hauerom i Maxom von Sydowom u glavnim ulogama.

Inače, Organizacijski odbor međunarodnog Udruženja podmorničkih veterana povjerio je organizaciju 53. ISC (International Submariners Congress) hrvatskoj udruzi „Podmorničar" iz Pule povodom obilježavanja 150 godina od izuma torpeda u Rijeci, 110 godina od početka gradnje podmornica u Puli i Rijeci, te 50 godina od početka vlastitog razvoja podmornica u Brodarskom institutu u Zagrebu, Brodoprojektu u Rijeci i Brodosplitu u Splitu. 

"Važan argument za takvu odluku bio je i dokazana spremnost podmorničkih veterana iz Hrvatske na razvoju suradnje i prijateljstva među podmorničarima s prostora bivše SFR Jugoslavije, koje je rezultiralo objavljivanjem brojnih stručnih radova, knjiga i monografije"- kazao je predsjednik organizacijskog odbora 53. ISC, dr Andrej Korbar. 

Ovaj veliki međunarodni skup podmorničkih veterana svijeta održava se pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva odbrane Hrvatske.

Pored ostaloga, sudionici 53.Kongresa podmorničkih veterana svijeta u Puli, idućih će dana simbolično, u znak sjećanja na sve podmorničare i sve druge poginule mornare u proteklim ratovima, položiti vijenac u more s palube broda u nedaleko od pulske tvrđave Muzil, na mjestu u blizini pozicija gdje su u Prvom svjetskom ratu potopljeni austrougarski bojni brod "Viribus Unitis" i francuska podmornica "Curie", odnosno kod Rovinja gdje su stradali austrougarski putnički parobrod "Baron Gautch" i talijanska podmornica F-14.

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017