Cijena veza veća od vrijedosti barke


Mještani i ribari iz Budve s oko 50 barki, u nedjelju točno u podne na sat vremena blokirali su gradsku Dukley marinu protestirajući zbog visokih cijena vezova.
blokada
U pamfletu kojim je bio oblijepljen grad uoči protesta, organizatori su naveli da protestiraju zbog nedemokratskog i anticivilizacijskog onemogućavanja slobodnog pristupa građana luki, kao općem dobru svih građana.

Zakup gradske marine preuzela je kompanija Stratex grupa iz koje je priopćeno da je luka slobodna za sve građane i da se cijene vezova za barke nisu mijenjale proteklih pet godina, ne krijući iznenađenje da su povodom protesta oglasile i neke političke stranke i pojedinci koji nisu korisnici marine.

Nakon što su se okupili na šetalištu, oko stotinu mještana ušlo je u svoje barke i odvezlo se na izlazu iz marine, gdje su blokirali akvatorij da ni jedno od plovila, a ima privezanih više od 50 luksuznih jahti, nije moglo ni ući, a ni izaći iz gradske luke.

Uz sirene sa barki, zvižduke i povike "lopovi, lopovi" mještani su iskazali negodovanje zbog, kako su naveli "enormno visokih cijena vezova", kao i činjenice da je nekada gradska luka, koju su gradili sami mještani, danas od njih otuđena.

"Kap koja je prelila čašu i mještani se odlučili na protest su visoke cijene vezova, koje su enormne. Moja obitelj je konkretno prošle godine platila zakup u marini za barku 800 eura. Nema te investicije koja to može opravdati. Zakupi u zavisnosti od metraže plovila idu i do 3.500 eura, međutim ono što ljudi koji protestiraju vide je sustavna prenamjena luke u nešto što će kasnije biti marina i iz čega moraju nestati građani", kazala je mještanka Božena Jelušić.

Prema njenim riječima građani će biti istrajni u protestu, jer za njih budvanska luka, budvanski porat je način života.

"I taj način života treba sačuvati, jer je grad upravo privlačan svima, što je u njega ugrađeno dva i po stoljeća načina života i načina mediteranskog življenja. Ovakvim načinom i ne nalaženjem mjesta susreta, interesa grada i građana s potencijalnim investitorima ili koncesionarima se čini medvjeđa usluga, i turizmu i održivom razvoju Crne Gore. Budva kada je već gotovo cio njen prostor potrošen, prelazi na uzurpaciju mora. Tako da ovi građanski protesti ukazuju i Kotornima što njih čeka, s obzirom na prilično jezive prognoze koje se tamo pripremaju vezano za iseljavanje tržnice, i možda potencijalno skidanje Kotora s liste svjetske baštine", upozorila je Jelušić.

Mještanin Mijo Čučka je naveo da je godišnji zakup za njegovu barku 560 eura, što je više od cijene samog plovila.

"Nama su barke i more tradicija, to nije luksuz. Kome je luksuz, neka ga naplaćuje. Mi smo se kao generacija podigli u ovoj luci, naši djedovi su se prehranili od mora i barki, i stvarno nije u redu da budu ovolike cijene. Tu luku su pravili upravo naši djedovi i sada je nama pristup visokim cijenama onemogućen", kazao je Čučka.

Pravni zastupnik mještana, odvjetnik Dimitrije Dapčević, naveo je da na jednoj strani je zakupac, a na drugoj vlasnici barki, koje služe uglavnom za ribolov.

"Zakupac je taj koji diktira cijene veza, ali imate i mještane kojima ta cijena prelazi vrijednost plovila koje koristi. Pošto JP "Morsko dobro" kao poduzeće koje zaključuje ugovor u ime Vlade Crne Gore s korisnikom luke, ono mora utvrditi i maksimalne cijene usluga na godišnjem nivou. Obratio sam se pisanim putem i očekujem iz "Morskog dobra" odgovor i u zavisnosti od toga vidjet ćemo kakvi će daljnji biti koraci. Ako sve to bude u skladu sa zakonom, preostaju nam pregovori sa zakupcem, kako bi se postigao neki dogovor na obostrano zadovoljstvo", kazao je Dapčević.
Cijene nisu mijenjane pet godina

Stratex grupa, kako je navedeno iz te kompanije preuzela je upravljanje marinom u Budvi prošle sezone.

"Pristup marini je apsolutno slobodan. Od tada smo posebno unaprijedili uvjete za takozvane komunalne vezove koji se odnose na male ribarske barke registrirane za sport i rekreaciju. Do danas imamo ukupno 189 korisnika komunalnih vezova. Cjenik koji je na snazi za ove korisnike nije promijenjen od 2010. Pojedine cijene na godišnjem nivou su od 150 do 700 eura, a prosječna cijena na godišnjem nivou iznosi 327 eura. Ovaj cjenik dodatno usklađujemo sa JP "Morsko dobro". Nikada nismo imali ni jednu primjedbu od naših korisnika. Naprotiv, dodatno smo omogućili svima plaćanje u ratama i popust od 10 posto za redovne klijente. Uz to skoro 70 posto naših korisnika su umirovljenici koji uživaju poseban popust od 30 posto. Više puta smo organizirali ribarske večeri i u kontinuitetu pružamo besplatnu tehničku pomoć", naveli su iz Stratex grupe.

Kako su dodali jedino negodovanje s kojim su bili suočeni prije nekoliko dana je bilo od nekoliko korisnika koji su spriječeni da "i dalje ilegalno i besplatno koriste marinu što su činili nekoliko zadnjih godina".

"Što se tiče naših planova ističemo da će buduća ribarska luka u okviru luke Budva imati najmanje 300 komunalnih vezova sa svim servisima i modernom ribljom tržnicom, sanitarnim blokom, skladišnim prostorom, servisni pult za taxi brodove i poseban kran. Pozivamo sve koji imaju bilo kakvu dilemu oko poslovanja naše Marine da nam se direktno obrate", naveli su iz Stratexa.

Recent Nautical News Entries

Rafael Nadal kupio poljski katamaran

Rafael Nadal prodaje svoju jahtu Monte Carlo 76 dugu 23 metra za 2,6 milijuna eura. 

July.23.2019

37. NAUTIC SHOW - Sajam nautike i opreme za sport, kamping i rekreaciju od 16.04.-19.04.2019

Za nekoliko dana pocinje sajam nautike, opreme za sport, kamping i rekreaciju.

April.11.2019

Regata Bari – Herceg Novi – „EST 105 Libera 2017“

Potpisan je ugovor o organizaciji ovogodišnje regate „EST 105 Libera 2017“ između potpredsjednika općine Herceg Novog Dragana Jankovića i pred

March.02.2017

Završila regata “Velika nagrada Mornara”

Zadnji dan regate "Velika nagrada Mornara” u Splitu je prošao bez vjetra i bez

March.01.2017

Team YiC posjetio sajam brodova u Dusseldorfu

Team Yachts in Croatia je posjetio najvažniji europski na

January.25.2017